Vanwege de vele reisaanvragen die wij momenteel ontvangen, kan het iets langer duren voor u een reactie van ons ontvangt.

Bamboebos in Kyoto
Himeji-kasteel-Wendy

5 x de mooiste natuur van Japan

Wendy Algemeen 6-6-2024

Japan staat wereldwijd bekend om zijn rijke cultuur, van de geisha’s in hun kleurrijke kimono’s, de prachtige tempels tot de verfijnde keuken en de bruisende moderne steden. Wat echter vaak onderbelicht blijft, is de mooie natuur die het land te bieden heeft. Met een verscheidenheid aan landschappen: van bamboebossen en imposante bergen tot kustlijnen en bloeiende kersenbomen in het voorjaar, is er in Japan genoeg te ontdekken. Er zijn talloze wandelroutes die je door deze natuurgebieden en over de verschillende eilanden leiden. Ik heb Japan zelf al twee keer bezocht en in deze blog neem ik je graag mee naar - wat mij betreft - de mooiste plekken in de Japanse natuur. Voeg jij deze natuurgebieden toe aan jouw rondreis door Japan

 

1. Kamikochi – Honshu

Een van de mooiste en bekendste natuurgebieden in Japan is de Kamikochi vallei. Deze vallei wordt vaak vergeleken met Yosemite Valley in de Verenigde staten of de Europese Alpen, maar dan in het klein. Kamikochi ligt tussen de bergen in en trekt jaarlijks veel bezoekers. In de zomermaanden kun je hier lekker afkoelen. In de wintermaanden is de Kamikochi vallei echter gesloten, maar gedurende de andere seizoenen kan ik een bezoek aan Kamikochi zeker aanbevelen. Er zijn verschillende mooie loop- en klimroutes aangelegd.

 

Een van de absolute hoogtepunten in dit gebied is de wandelroute naar Taisho Pond, een prachtig meer met op de achtergrond de ruige bergen. Daarnaast is een bezoek aan het kleinere Tashiro meer wat mij betreft ook een aanrader. Dit sprookjesachtige, moerassige meer ligt langs de wandelroute tussen het Taisho-meer en de Kappa-brug. Terwijl je deze route volgt, word je constant getrakteerd op fantastische vergezichten. 

    

 

2. Kiso Vallei - Honshu

De Kiso Vallei heeft een plekje in mijn hart veroverd. Dit nog relatief onontdekte natuurgebied is wat mij betreft een absolute must-visit tijdens je rondreis door Japan. De vallei, gelegen aan de voet van de majestueuze Japanse Alpen, is schilderachtig en ongerept. Bovendien maakt de Kiso Vallei deel uit van de historische Nakasendo Trail, een oude pelgrimsroute die ooit door de samoerai werd bewandeld van Kyoto naar Tokyo.

 

De bekendste dorpen in deze regio zijn Magome en Tsumago, twee authentieke dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Hier heb ik mij volledig ondergedompeld in het oude Japan. Van Magome naar Tsumago loopt een mooie wandelroute van 8 kilometer. De wandeling begint met een klim van 350 meter omhoog, gevolgd door een afdaling. Onderweg word je getrakteerd op een afwisselend landschap met watervallen en authentieke plaatsen. Ik heb deze route inmiddels al twee keer gelopen: in november 2023 onder een strakblauwe lucht en in maart 2024 in de sneeuw. Beide keren een bijzondere ervaring!

 

In de Kiso Vallei liggen ook de dorpen Kiso Fukushima en Narai. Kiso Fukushima is de ideale uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. Het is een rustig dorpje met tal van kleine bezienswaardigheden, perfect om jezelf onder te dompelen in de Japanse cultuur. Narai, het middelpunt van de Nakasendo Trail, staat bekend om zijn authentieke houten huizen en geeft je een goed beeld van het historische Japan.

    


3. Nikko National Park – Honshu

Een dagtocht naar Nikko kan ik aanbevelen als je voor een langere tijd in Tokyo bent. Vanuit Tokyo bereik je Nikko in ongeveer anderhalf uur. De stad is omgeven door schilderachtige, bergachtige landschappen en staat vol met heiligdommen. Van serene meren en indrukwekkende watervallen tot ontspannende warmwaterbronnen, Nikko biedt het allemaal.

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Nikko is de Shinkyo-brug. Deze brug, die het centrum van Nikko verbindt met de schrijnen en tempels, is hét symbool van de stad. Vroeger was het alleen de Shogun, de "legerleider die de barbaren verslaat," toegestaan om over deze brug te lopen. 

 

De bekendste schrijn in Nikko is het mausoleum van Tokugawa Ieyasu. Dit mausoleum werd na verloop van tijd uitgebreid tot een groot heiligdom, met meerdere gebouwen versierd met prachtig gedetailleerd houtsnijwerk. Daarnaast is de tempel versierd met veel bladgoud, wat de tempel een indrukwekkende uitstraling geeft.

 

4. Kumano Kodo – Honshu

De Kumano Kodo is een netwerk van eeuwenoude pelgrimsroutes in de provincie Wakayama. De bekendste routes zijn de Daimonzaka en de Nakahechi. Ik heb mij aan beide uitdagende wandelingen gewaagd. Tijdens de wandelingen geniet je van mooie vergezichten en een omgeving vol oude bomen. Onderweg bezocht ik de drie bekendste heiligdommen van de Kumano Kodo, en de overnachtingen in traditionele ryokans, met hun futons en warmwaterbronnen, maakten de ervaring compleet. De wandeling was werkelijk magisch!

 

Ook de oude tempels zoals Kumano Hongu Taisha, Nachi Taisha en Hayatama Taisha zijn een bezoek meer dan waard. Vooral de Nachi Taisha, met een waterval op de achtergrond, vond ik de meest bijzondere van allemaal. De serene omgeving, de kersenbloesems in april, en de rust die er heerst, dragen bij aan de unieke sfeer. Als je van wandelen houdt en voldoende tijd hebt, raad ik een bezoek aan de Kumano Kodo zeker aan.

    


5. Iya Vallei – Shikoku

De Iya Vallei, gelegen op het eiland Shikoku, is een bestemming die eeuwenlang afgesloten was van de rest van de wereld. Door de moeilijk bereikbare ligging heeft de vallei een eigen cultuur ontwikkeld en is de natuur er nog vrijwel onaangetast. Als je hier bent zal je opvallen dat de Iya Vallei een totaal andere karakteristieke architectuur heeft, genaamd Kayabuki, waarbij vooral de Iya Hamlets (herbergen) opvallen. Tegenwoordig worden deze historische huizen gebruikt als hotel, herberg of historisch erfgoed. De drie bekendste huizen zijn het Asa-ke, Kimura-ke en het Chiiri.

 

De Iya Vallei bestaat uit twee delen: Nishi Iya in het westen en Oku Iya in het oosten. Nishi Iya is het rustige en authentieke deel van de vallei, ideaal voor wie de ongerepte natuur wil ervaren zonder de drukte van toeristen. Hier rijden geen bussen naartoe, dus een huurauto is aan te raden. Oku Iya is daarentegen het meer toeristische gedeelte en goed bereikbaar met de bus.

 

In de vallei vind je talrijke hangbruggen en wandelroutes die je door de natuur leiden. Ook de op één na hoogste berg van Shikoku bevindt zich hier, die je met een stoeltjeslift kunt bereiken voor een geweldig uitzicht. Een verrassend detail in Nishi Iya is dat er midden in het gebied een grappige replica van de Manneken Pis staat.

Een bezoek aan de Iya Vallei is een aanrader voor wie al eerder in Japan is geweest.

 

Wil jij ook de mooiste natuur van Japan ontdekken? Neem dan contact met mij op en ik help je graag met het samenstellen van jouw Japan vakantie.

 

Wendy,

Van Verre