Ontdek de ongerepte natuur van Gal Oya National Park
Maleisie-Belum-Temenggor_4_621373

Ontdek de ongerepte natuur van Gal Oya National Park

Julie, Van Verre Algemeen 2-7-2024

Een absoluut hoogtepunt tijdens onze mooie rondreis door Sri Lanka was ons bezoek aan het Gal Oya National Park, gelegen in het zuidoosten van het land. Dit is het minst bezochte nationale park van Sri Lanka en daarmee echt een ware oase van rust en authenticiteit. Door veel locals wordt het park geroemd om haar mooie natuur, wildlife en rijke cultuur. Benieuwd wat je in Gal Oya National Park kunt doen? Ik vertel je er in deze blog meer over. 

 

Luxe kamperen te midden van de prachtige natuur

Onze accommodatie in het park is het Gal Oya Glamping Resort. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen. Niet alleen door het hotelpersoneel, maar ook door een aantal mensen van de Vedda stam, een inheemse bevolking die nog altijd in het gebied leeft. Zij leven deels nog in en van de natuur. Voor ons westerlingen heel inspirerend en wij kijken dan ook erg uit naar de jungle tocht met een Vedda stamhoofd, die voor ons de volgende dag op de planning staat.

 

Maar voordat het zover was, kijken wij allereerst onze ogen uit bij de accommodatie. Mooie, luxe tenten staan om een zwembad heen en na een verfrissende duik genieten we van de prachtige zonsondergang vanuit het water. Zodra het donker wordt zien we een onwijs mooie sterrenhemel ontstaan, waardoor we nog iets langer buiten voor onze tenten blijven genieten. 

 

De glamping tenten bestaan uit zelfgebouwde meubels, lampen en omheiningen gemaakt van materialen uit de omgeving. Het eten dat hier wordt geserveerd, komt voor 80% uit de omgeving. Zo is de vis, groente en de eieren direct van het eigen land afkomstig. Het is duidleijk: de focus hier ligt op duurzaamheid. Zo wordt ook alle stroom via solarsystemen opgewekt en er wordt geen tot minimaal gebruik gemaakt van plastic. Het personeel bestaat grotendeels uit de kansarme lokale bevolking uit de directe omgeving. Een prachtig initiatief waar wij als toeristen van kunnen genieten, maar met uiterste respect en zorgvuldigheid voor omgeving, mens en dier. Veel beter wordt het wat ons betreft niet! 
    


Gal Oya vanaf het water: op bootsafari

De volgende ochtend staan we alweer vroeg op voor een veelbelovende excursie: een ware bootsafari door het nationale park. Maar eerst: ontbijten. Het uiterst vriendelijk personeel staat alweer voor ons klaar en we kunnen direct aanschuiven aan het lokale ontbijt. 

 

In het Gal Oya National Park zijn de safari’s van een heel ander kaliber dan in de andere, bekendere nationale parken in Sri Lanka. Er mogen namelijk slechts drie bootjes en maar vijf jeeps per dag het park in. Dit is allemaal gereguleerd door de overheid, met oog op respect voor de cultuur en natuur, aangezien dit op de eerste plaats het gebied is van de inheemse bevolking en ‘wij’ hier slechts op bezoek zijn.

 

Na een ritje met de jeep, stappen we samen met drie andere reizigers in het bootje. We varen nog maar een paar meter op het water, en zien al vrij snel een toekan boven ons uit vliegen. Onze ranger heeft een heel scherp oog en weet ons van alles te vertellen over de verschillende vogelsoorten. Vervolgens spotten we nog heel veel verschillende vogels en ook één van mijn persoonlijke favorieten in de dierenwereld van Sri Lanka: de grijze langoer. De grijze langoers zijn apen die men slechts op het Indische subcontinent vindt en wat schuw van aard zijn. Met hun opvallende witte baarden en vooruitstekende wenkbrauwen stelen ze toch altijd weer de show. Na zo een 1,5 uur varen, maken we een picknick stop op een van de rotsen in het water.

 

Daarna varen we verder richting ‘bird island’ of zoals onze ranger het noemt: Tinder eiland voor vogels. Hier ontmoeten de vogels namelijk hun potentiele partners. Door de stand van de wind, de vele vissen die rond het eiland zwemmen en de vele bosjes die er staan, maakt dit eiland de perfecte plek voor vogels om elkaar te ontmoeten. Werkelijk waar op elk takje van elk struikje is er wel een vogel te vinden.

      

 

Op het eiland ligt tussen de vogelmassa ook een grote varaan te zonnebaden - wel te verstaan volledig ondergepoept door de vogels, het arme dier. Iets verderop zien we een eiland met een provisorisch tentje erop staan. De ranger vertelt dat dit een tent van een visser moet zijn. Vissers mogen maximaal een nacht op een van de rotsen/eilanden slapen. Dit gebeurt met name omdat vissers bijvoorbeeld te laat zijn om terug te varen naar land, omdat het al te donker is.

 

De maanden juli, augustus, september is de waterstand doorgaans het laagst waardoor olifanten en buffels vaak zwemmend worden gespot, maar ook de rest van het jaar is dit mogelijk. Helaas spotten wij ze niet, wij reizen dan ook in een maand waarbij de waterstand juist erg hoog is.

    

 

Op pad met de inheemse Vedda: een jungletocht

Op het middagprogramma staat ons nog een spannende excursie te wachten. We gaan namelijk op pad met een waar stamhoofd van de Vedda, en een personeelslid van de Gal Oya Lodge, die fungeert als tolk. De Vedda spreekt voornamelijk nog hun eigen taal, die wat weg heeft van het Sinhala, maar niet hetzelfde is. Tijdens onze tocht door de jungle leren we veel interessante dingen over de cultuur van de Vedda, zien we hoe ze in de grotten leefden en hoe ze met en van de natuur leefden/leven.

    

 

Een van de bijzondere traditites van de Vedda is het afknippen van hun haar. Dit schenken ze vervolgens aan de familie van de vrouw als onderdeel van het huwelijksritueel. Men groet elkaar door de onderarmen vast te houden en dus niet, zoals wij het gewend zijn, door elkaar de hand te schudden. Ook worden ons een aantal traditionele jaag-vallen getoond en het gebruik ervan gedemonstreerd.

 

Tegenwoordig leven de Vedda niet meer alleen van het jagen met deze vallen of in de grotten. Dit komt door de ontwikkelingen en modernisering, maar ook door de opgelegde wetten van de overheid.

    

Terwijl we door de diepe jungle wandelen, horen we het stamhoofd een paar keer met een blikje rammelen. Vervolgens vernemen we dat dit is om de olifanten te waarschuwen dat we eraan komen. Wij kijken elkaar verschrikt aan en vragen ons af of dit een grapje was. Maar nee, ook hier is de kans om olifanten tegen te komen aanwezig. Iets waar we ons van tevoren niet bewust van waren en ons nu niet meer de keuze vrij staat om het te vermijden. We vervolgen onze weg dus maar en vertrouwen op het beschermingsgebed van de Vedda en het rammelende blikje.. Een spannende tocht op z’n zachts gezegd!

 

Een bezoek aan het Gal Oya National Park is een echte aanrader tijdens een vakantie naar Sri Lanka! Neem contact met ons op en dan helpen wij je graag met het samenstellen van jouw Sri Lanka rondreis op maat.

 

Julie,

Van Verre 

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen